Stave – stedet for opplevelser

Stave – stedet for opplevelser

Stave Camping

Stave Camping, en kald sommerdag i juli: Verdensmester Martin Johnsrud Sundby er på Stave og surfer sammen med familien sin. Det er dager som dette som får Ronny André Kjenstad og Inger Anne Hovind Frøysedal, som eier Stave Camping, til å smile.

For to år siden søkte Stave Camping om støtte fra Samskap til en forstudie for å utvikle Stave Camping. I søknaden het det: 
- Forstudien som nå skal gjennomføres er starten på et utviklingsarbeid som skal omskape Stave Camping fra å være en tradisjonell campingplass til også bli et sted hvor turister kommer for aktiv opplevelse og læring i Staves omgivelser, i fjellet og på havet. Stave skal bli et sted som folk reiser til for opplevelser.

 De to hadde et budsjett på 110.000 kroner på forstudien, som ble en reise til flere destinasjoner i Nord-Norge. Ett av stedene Ronny og Inger Anne besøkte var Manshausen i Steigen, som drives av polfareren Børge Ousland, som bekreftet nytten av å reise for å se hva andre driver på med. Ousland liker også samarbeid.
- Han kunne fortelle at han reiste på en lignende tur som det vi var med på (…). Han har også tett samarbeid med andre aktører i området, og de mener at samarbeidet mellom dem er til fordel for alle aktørene. Vi var veldig inspirert da vi dro fra Manshausen, skrev Ronny og Inger Anne i sluttrapporten til Samskap.


Foto: Stave camping satser på aktiv ferie. Faksimile fra Instagram

Stuidieturen ble gjennomført 2. – 8. mars 2020.

Det vil si at studieturen ble avsluttet før Norge offisielt stengte ned på grunn av pandemien. Mye har endret seg. De siste 17 månedene har verden ikke vært normal. Det merker de også på Stave.

I år som i fjor dominerer norske turister fullstendig, sier Ronny, som tror det kan bli et oppsving av utenlandske turister i siste del av sesongen.


Foto: Måtinden i bakgrunn lokker mange til Stave, sier Ronny. Geir Bjørn Nilsen

Seks år

Snåsingen Ronny og stryningen Inger Anne overtok Stave Camping i desember 2015. Selskapet har vokst. Fra 2016 til 2017 var veksten på 30 prosent til 1,3 millioner kroner. I 2018 økte selskapet med ytterligere et par hundre tusen kroner. Vekst var det også i 2019, men så kom korona-året 2020 og veksten flatet ut.
-   I år ligger vi an til å bli litt stanset av det dårlige været i juli måned, sier Ronny. Han skuer ut over en glissen campingplass. De gjestene som er på besøk, har tak over hodet og det er aktivitet. Noen er i badstua på stranda, andre har seg en utendørs opplevelse i boblebadene og noen gjester er på stranda og surfer, akkurat som Ronny og Inger Anne ønsker det.
Fjellene er også viktig for Stave camping, og det er selvsagt vakre Høyvika og Måtind som lokker. Den typiske kunden er et europeisk par i alderen 20 til 60 år. Cirka halvparten av gjestene er utlendinger.

 


Foto: Trafikken er et problem. Foto: Geir Bjørn Nilsen

Har trua

 Paret jobber for å forbedre tilbudene de allerede har. De venter blant annet på tillatelse til å kunne ominnrede en låve til overnattingsplass. Trafikken forbi campingplassen er tidvis tett, og siden turistene beveger seg ofte over veien, søkte Stave Camping om å få redusert fartsgrense forbi. Nordland fylkeskommune har så langt sagt nei.
- Vi har 40 sengeplasser og 26 oppstillingsplasser for biler og campingvogner. En del av hyttene vi har, er modne for å skiftes ut, sier Ronny. Han drømmer om at campingplassen en gang skal vokse seg så stor at den gir en helårlig arbeidsplass. Både han og Inger Anne har jobber ved siden av. Inger Anne er stordyrveterinær og Ronny har hatt forskjellige jobber i tillegg til driften av campingplassen.
Ronny har trua. Trua på Stave Camping. Trua på Andøy. Og trua på andværingene.
- Jeg synes det skjer veldig mye spennende i kommunen med Andøya Space, landbasert oppdrett og The Whale, sier Ronny.
Og når verden blir normal, og været roer seg tror han at gjestene kommer tilbake og fyller den vakre bygda ved storhavet med aktive gjester.