Samskap-støtte ga digitalt teater

Samskap-støtte ga digitalt teater

Teaterklubb 81

Da koronarestriksjonene satte en stopper for det tradisjonsrike juleteateret på Dverberg i 2020, måtte Teaterklubb’81 tenke nytt. Løsninga ble en digital kjempesuksess.

I snart 40 år har lokale ildsjeler på Dverberg i Andøy satt opp juleteater, med barn og voksne sammen på scena.

I mars 2020 forberedte Teaterklubb’81 seg på nok ei forestilling, som skulle settes opp jula det året. Så kom en pandemi innover landet, og alt ble stengt ned.

– Vi innså kjapt at juleteateret ikke lot seg gjennomføre i 2020. Men vi hadde en gjeng med voksne og barn som gjerne ville finne på noe. Juleteateret har vært en tradisjon for unge og gamle i Andøy i snart 40 år, og vi visste det ville være et stort savn. Å få til noe så vi også på som viktig, i ei vanskelig tid for mange, sier Mette Spjelkavik Enoksen, som er en del av Teaterklubb’81.

Hvem det var som kom på ideen, er det ingen som vet for sikkert. At den var genial, kan det ikke være noen tvil om.

– Noen påstår det var meg, men jeg mener det var onkel Svein (Spjelkavik). Vi er en familie som hvert år samles rundt julekalendere på TV, og forslaget gikk ut på å lage en julekalender, forteller Spjelkavik Enoksen.

 

Fikk støtte

Teaterklubb’81 søkte, og fikk støtte fra Samskap i en størrelsesorden av 195.000 kroner, og planleggingen fortsatte for fulle mugger.

Hvordan skulle en da få til, med koronarestriksjoner, å samle 100 voksne og barn under en innspilling? Løsningen var intet mindre enn genial.

Julekalenderen ble delt inn i to deler. En del forgikk i et hus på Dverberg. Her leste en familie fra ei bok hver kveld, og historien i boka ble satt ut i liv på scena på Dverberg samfunnshus og filmet. Resultatet ble ei historie i 24 deler.

Manuset i kalenderen var todelt. Det som utspilte seg på scena, ble skrevet av Katrine Strøm i 1996, og denne historien ble senere videreutviklet med musikk av Lars Bremnes og satt opp på Hålogaland Teater i 2012. Manuset fra delen av kalenderen fra det gamle huset, ble skrevet av Spjelkavik Enoksen selv.

Ole Martin Arneberg sto for filming i huset, mens Charles Ellingsen hadde ansvaret for det som ble filmet i samfunnshuset.

Resultatet var og ble en suksess. Teatergruppa måtte selge 250 abonnementer for å gå i balanse, mens totalt 540 ble solgt til slutt. Det endte med suksess og en «snakkis» over hele Vesterålen jula 2020.

Hvordan var så opplevelsen for skuespillerne selv?

– Alle ga uttrykk for at det var spennende å gjøre noe helt nytt. I begynnelsen tok det meste tid, da dette var en helt ny måte å jobbe for alle. Etter hvert gikk det imidlertid bedre og bedre, og mot slutten var alle så drevne at vi fikk gjort mye mer per dag enn vi hadde planlagt, sier Spjelkavik Enoksen.

 

Dramatikk

Innspillingen foregikk heller ikke uten dramatikk. Midt under innspillingen fikk produksjonsgruppa beskjed om at noen av barna kom til å bli satt i karantene etter et mistenkt utbrudd på et lokalt fotballag. Men med presset på seg, klarte de å få gjort unna scenene med de barna som umiddelbart etter innspilling ble satt i karantene.

Også i 2021 ble teaterproduksjonen avlyst på grunn av pandemien. Da endte det i musikkvideo, som igjen fikk mange lovord.

I år derimot, blir det etter alle solemerker tradisjonelt juleteater på Dverberg.

Stykket som blir satt opp i år er det som etter planene skulle gå av stabelen i 2020, nemlig stykket skrevet av Nikoline Spjelkavik, Victoria Røising og Per Magnus Barlaug. Planlegginga er for alvor i gang, og igjen vil det være 100 barn og voksne i sving på samfunnshuset på Dverberg. Øvinga går de i gang med til høsten.

Hva kan teaterklubben røpe om handlinga på årets stykke da?

– Det dreier seg om ei jente som vokser opp som meg og Nikoline med teater med hele familien i sving. Hun dør tidlig i historien av barneleukemi, og historien følger hennes tilstedeværelse i dødsriket og hennes families kamp om å gå videre etter hun er borte, forklarer Spjelkavik Enoksen.

Dermed høres det ut som det er fare for mang en tåre felt i samfunnshuset i desember.