Se på bildet: Hvorfor svømmer kvalene «Marten» og «Cato» sammen? Det er blant de mange spørsmål kvalforskere stiller, og som kan gi kvalturismene dypere kunnskap.
Naturen har lagt alt til rette for kvalturisme i Andøy. Eggakanten, skråningen fra kontinentalsokkelen mot norskehavsdjupet, går spesielt nært land utenfor Andenes. I eggakanten er det masse mat. Derfor er det kval der. Svenske, danske og finske entusiaster oppdaget dette på slutten av 1980-tallet. De kom på land på Andenes og fortalte om det. Og resten er historie. Kvalturismen har blomstret.
Finske Tiu Similä var med i oppstartsårene, men forlot for å forske på spekkhoggere og flyttet etter hvert til Bø. Nå er hun tilbake på Andenes, og igjen bidrar hun til forskning på spermkval. Det startet i 2014 med forskning på kval som spiser blåkveite fra fiskernes garn og liner. I 2019 søkte hun penger fra Samskap for å finne gode samarbeidspartnere og forskningsprosjekter. Hun fant blant annet Marten Bril i daværende SeaSafari, nå Whale2Sea. I 2020 søkte selskapet om penger fra Samskap til et forprosjekt. Whale2Sea fikk en halv million kroner. Dette prosjektet ble et forskningsbasert hovedprosjekt støttet av Regionalt Forskningsfond (RFF). Whale2Sea fikk dermed et realt «godkjent»-stempel av RFF. En tredjedel av potten, 2,5 millioner kroner, gikk nemlig til Andenes-bedriften.