Brenner for sentrum og satser på nett

Brenner for sentrum og satser på nett

Nye Mode

Hva gjør en butikkeier når samfunnet stenger ned, og kundene uteblir? – Vi søkte etter nye muligheter og satset mer på nettsalg, sier Hege Bjørkmo Ellingsen, som driver Nye Mode As.

Høsten 2020 sendte dame- og herrebutikken Nye Mode en søknad til Samskap. Bedriften brukte sosiale medier til å markedsføre seg, men ønsket noe mer. Covid-19-pandemien gjorde at bedriften måtte snu seg raskt. Nye Mode søkte – og fikk – en mindre sum penger fra Andøy kommune og fylkeskommunen for å selge mer på nett. Det meste av investeringen gjorde butikken selv ved å bruke tid. Tid er for øvrig et nøkkelord for dem som driver med digital markedsføring. Å produsere godt innhold for å selge mer, krever godt utstyr og tid. Kamera, lyd, lys og lerret måtte kjøpes inn. I tillegg måtte personalet skaffe seg ny kunnskap.

-Vi har lært veldig mye. Blant annet at timene flyr hvis man skal lage en god post på for eksempel Instagram. Modellene skal kles opp og pyntes, lerret, lys og kamera må rigges og etterpå må bilder og video bearbeides, sier Bjørkmo Ellingsen.

Resultatet er flere digitale kunder.

- Vi får flere og flere kunder for hver måned som går. Salget på nett har løsnet for oss. Vi bruker en kombinasjon av Facebook, Instagram og lokale mediehus for å reklamere for produktene våre, sier Bjørkmo Ellingsen. Hun peker på at internettsalg har en ulempe i forhold til salg i butikken:

-Salg av klær er kunnskapsbasert. Alle som jobber i butikk, har mye kunnskap om varene som selges. For eksempel kan størrelsen «medium» variere fra skjorte- til skjorteprodusent. Det er kunnskap som er vanskeligere å formidle gjennom en digital handel, sier Bjørkmo Ellingsen.

Hun sier at et annet poeng er at hun ønsker seg et Andenes sentrum med liv og røre der man «ser og blir sett» og der butikkene utfyller hverandre.

- Nye Mode er ingenting uten Trude og Herreekviperingen. Har ikke vi varene kundene etterspør, kan vi sende de over til Herreekviperingen. Jeg er dessuten en stor tilhenger av et levende sentrum der folk møtes og koser seg sammen.

Andenes Herreekvipering har også fått støtte til å utvikle nettbutikken sin.