Bier kan bli fin bigeskjeft

Bier kan bli fin bigeskjeft

Arctic Bees

Kan honningproduksjon være noe i Andøy? Det lurte danske Runa Hansen på. Hun søkte Samskap om midler til et forprosjekt.

I skogen på Bø står det to bikuber. En nokså kald sommerdag er vi med birøkter Runa og ser på produksjonen. Noen få bier flyr litt døsig inn og ut av bikuben. Runa åpner kuben og løfter opp rammene. I hver kube er det ti rammer. Her bor cirka 80.000 bier.

- Her kan du se litt honning, smiler Runa fornøyd. Honningproduksjonen er godt i gang.

Bier er faktisk blant de aller viktigste innsektene i verden. Salige Albert Einstein sa det kort og godt sånn: «Om biene skulle dø ut, ville menneskeheten ikke ha mer enn fire år igjen å leve».

 

Han innså hvor vital insektenes bestøvning var for naturen og menneskene. Biene er nemlig fantastiske bestøvere. Nesten alle jordbruksplanter er avhengige av bestøvning for å produsere frø og frukter som både mennesker og mange dyr spiser. Frøene trengs også for å få nye avlinger. Hvis insektenes bestøvningseffekt minsker, vil avlingene og det genetiske mangfoldet hos plantene som produserer bær og frukter redusere. Bier er viktige.

- Kan honningproduksjon bli noe i Andøy?

- Det kan det, men det blir ikke «big business». Det kan bli en tilleggsnæring, eller binæring om du vil, sier Runa.

Birøkt kan være en attåtnæring for flere andværinger. Biene er generelt flinke til å bestøve planter. Multeplanten er blant de mange vekstene som har veldig godt av å ha bier i nærheten.

Produksjon

Honningen fra Bø blir etter hvert produkter hos Marmelkroken senere i år. Er produksjonen god, kan en kube produsere 25-30 kilo honning. Hvis det er ekstra gode vilkår, varm sommer og masse blomster tilgjengelig, kan en kube høstes to ganger i året. En bie kan lage cirka en teskje honning i sin levetid.

Som all annen virksomhet, er birøkt kunnskapsbasert. Det er mye som må læres før man setter i gang. Runa sier at det er viktig at kubene ikke står for nært strandsonen. Kubene må heller ikke stå for tett. Da blir konkurransen om plantene for stor og mattilgangen dermed for liten. Biene flyr vanligvis 1-1,5 kilometer fra kuben, men noen så langt som opptil tre kilometer.

- Hva gjør man med kubene om vinteren?

- Man lar dem stå. Biene klarer seg godt inni kuben.

Runa Hansen har kjøpt hus på Andenes. Hun har en bachelorgrad i hestevitenskap, og en MSc-grad (Master of science) i Business Management. Birøkt har hun lært på New Zealand gjennom to opphold.